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Q.# Question Clarification

Q.1 Would an international NGO, with a headquarters
in the United States, and a local office in the
country to be served with the funding, operating in
conformity with the provisions of the laws of such
country, be eligible to apply?

If so, could the application be submitted by the
headquarters in the US — or would it need to be
submitted by the local office in the country served?

a. Applicants are not required to be headquartered
in the LMIC. However, they must be registered to
operate in the country where the funding will be
used.

b. Furthermore, it does not matter which office
submits the application. It can be the country
office or the headquarter.

Q.2 Page 6 of the CFP states: It is encouraged that
countries selected are not locations that already
have significant investments in low-cost eyeglasses
and children’s eye health from USAID, UNOPS or
ATscale.

Could you please provide a list of these countries
which are considered to have significant
investments in these areas?

Significant investments in refractive error are
currently underway in Cambodia and Zambia.
Investments in refractive error are also taking place
or will begin shortly in the following countries. If a
proposal is submitted for one of the following
countries it must clearly articulate how it will
coordinate, supplement and/or compliment with the
existing or upcoming activities supported by ATscale.

● Egypt
● Ethiopia
● Fiji
● Indonesia
● Jordan
● Kenya
● Kiribati
● Micronesia
● Nigeria
● Pakistan
● Palestine
● Rwanda
● Samoa
● Senegal
● Solomon Islands
● Tanzania
● Tonga
● Vanuatu
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Q.3 Is there a legal/compliance factor blocking social
enterprises from applying?

For this particular CFP, section 1.9 (Applicant
Eligibility) on page 6 outlines compliance and
eligibility requirements that unfortunately exclude
social enterprises from applying as lead applicants.

That said, while you may not meet the criteria as a
lead applicant, there may still be an opportunity to
contribute as a partner through sub-granting or
contracting arrangements with eligible lead
applicants.

Q.4 For this USD $2.5 million grant, can a successful
applicant focus on more than one country, or are
programs expected to take place in a single
country?

Under this CFP, each submission should focus on one
country only. However, applicants are allowed to
submit up to two separate proposals as lead
applicants, for two different countries each with max
2.5 million.

Q.5 Does the term LMIC (Low- and Middle-Income
Countries) include Least Developed Countries
(LDCs), or should we only consider geographies
listed under LMICs in the ODA list?

The term LMIC (Low- and Middle-Income Countries)
does not include Least Developed Countries (LDCs).
Please focus solely on the countries and territories
listed under LMICs in the ODA classification.

Q.6 Is Section 2 of the CFP (Requirements) intended to
be a complete guide as to relevant sections to
complete in the Proposal form? Therefore as
sections 7-9 of the Proposal form are not listed in
Section 2, those sections can be left blank? It is
noted that Section 8 of the Proposal form indicates
that this section is required only if identified in the
CFP.

Applicants should complete all relevant sections of
the proposal form as applicable to their proposal.

Q.7 Should Annex 4 (PSEA self-assessment) be
completed both as an attachment and online on
UNPP?

Yes, Annex 4 (PSEA self-assessment) should be
completed and submitted as part of the proposal and
also on the UNPP portal.

Q.8 In the Call for Proposals it states: "Organizations
may be the lead applicant on no more than two
submissions."

Can you confirm that 'organizations' refers to 'any
one legal entity' can be lead applicant to no more
than two submissions?

Yes, "Organizations” as stated in the CFP document
refers to a single legal entity. Each legal entity is
allowed to submit up to two proposals as the lead
applicant under this CFP.

Q.9 Should we follow the Call for Proposals language -
that organizations may be the lead on 2
submissions, and there is no limit to the number
of proposals that an applicant can participate in as
a sub-award partner?

Yes, organizations may submit up to two submissions
as lead applicants. And there is no limit to the
number of proposals they can participate in as
sub-grantees.

Q.10 For Section 10 on the proposal form, is there any
guidance on length of response for each
sub-grantee? Presumably it should be one
sub-grantee per line?

There is no specific limit on the length of the
response for each sub-grantee in Section 10 of the
proposal form. However, it would be reasonable to
keep each sub-grantee's information concise and
clear.
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Q.11 Do sub-grantees need to meet the stated country
registration eligibility criteria?

Sub-grantees should possess the ability to operate
within the selected country.

Q.12 Page 6 of the CFP indicates that the maximum
allowable funding per applicant is $2.5 million. It
also states that organizations may act as the lead
applicant on no more than two submissions.
Could UNOPS confirm whether the allowable
funding for two submissions is $2.5 million for
each submission, or a total of $2.5 million across
both submissions?

Based on the CFP document, the funding limit per
applicant is $2.5 million per grant
submission. Organizations can act as the lead
applicant on up to two submissions, meaning that
the funding limit applies individually to each
submission. Therefore, the maximum allowable
funding for two submissions would be $2.5 million
per submission.

Q.13 May the applicant propose key personnel
exclusively from the lead organization or include
personnel from the joint venture / consortium /
association members as well?

Not necessarily from the lead organization only.

Q.14 Could you clarify whether the Prevention of Sexual
Exploitation and Abuse (PSEA) form should be
completed by the organisation itself via the online
portal, or if this needs to be done in collaboration
with our implementing partners via the
self-assessment form?

The Prevention of Sexual Exploitation and Abuse
(PSEA) self-assessment form is required to be
completed by the organization itself via the UN
Partner Portal (UNPP).
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